Odds uitleg

Beginnersgids over odds bij voetbalwedden

Wanneer je gaat wedden op voetbal en wilt voetbalvoorspellen is het erg belangrijk dat jij weet hoe odds werken. Het is een fundamenteel element bij voetbalwedden en van belang om succesvol te zijn bij het maken van winst met wedden op voetbal. Al geldt dit praktisch voor iedere sport waar je maar op wilt wedden bij een bookmaker. Doorgewinterde gokkers zullen het berekenen van odds als een tweede natuur ervaren, maar voor beginners kan het vooruitzicht om grip te krijgen op wat odds betekenen op grote weerstand stuiten. Het worstelen en uitdaging zijn eigenlijk helemaal niet nodig, want met een heel heeel heeeel eenvoudig rekeningsommetje weet jij waar ze voor staan en hoe je ze kan omrekenen naar geld.

Hoe kijk ik naar odds?

Als we een munt opgooien, zijn er twee mogelijke uitkomsten; kop of munt (laten we de mogelijkheid van een minuut dat de munt op zijn kant landt, uitsluiten!), dus een kans van 50% dat een van beide gebeurt. Als je zou wedden op de uitkomst van de toss, zou je odds van 2.00 (of in Engeland 1/1) verwachten voor kop of munt. (Natuurlijk zou een bookmaker zijn marge bij elke weddenschap inbouwen, maar dat zullen we in een toekomst verder uitleggen en bespreken). Dit betekent dat u uw geld zou verdubbelen als uw weddenschap wint.

De odds weerspiegelen de impliciete kans op een uitkomst, in dit geval een kans van 50%, wat ons een odds van 2.00 oplevert.

Als het gaat om het bepalen van kansen voor sportwedstrijden, is het veel moeilijker omdat er zoveel andere factoren zijn waarmee rekening moet worden gehouden. Het vinden van discrepanties tussen de odds van de bookmakers en je evaluatie van de impliciete kans op een uitkomst is waar jij als gokker waarde kunt vinden en de bookmakers kunt verslaan.

Bereken jou waarde eenvoudig met de decimale odds

In Europa worden voornamelijk de decimale odds gehanteerd, in feite worden ze soms ook wel European Odds genoemd. In werkelijkheid zijn ze veel gemakkelijker om mee te werken dan fractional odds die gezien kunnen worden als breuken (2/3 of 1/1) zoals in Engeland, vandaar hun groeiende populariteit.
In plaats van te moeten rekenen vanaf een breuk, is het werk al voor u gedaan met decimale odds. Waar decimale odds echter verschillen van fractionele odds, is dat uw inzet is ingebouwd in de berekening. Laten we eens kijken aan de hand van een voorbeeld. Stel dat uw weddenschap een totale odds meekrijgt van x 3,50. Dat betekent dat als u € 10 inzet, u € 35,00 ontvangt als je jouw  weddenschap wint bij de bookmaker. Dit is het totale bedrag inclusief je eigen inzet. Het bedrag is vermenigvuldigd naar volgende berekening:

Voorbeeld: €10 (inzet) x 3.50 (odds) = €35,00

Decimale kansen versus fractionele kansen

Er is niet persee een odds beschrijving beter dan de andere, al zien we steeds meer een trend gaan naar het gebruik van decimale odds. Deze zijn over het algemeen ook iets makkelijker af te lezen, aangezien je breuken thuis kan laten en gewoon in hele delen en 100% kan berekenen. Traditioneel worden fractionele odds gebruikt in bijvoorbeeld Engeland, vooral op renbanen en in de winkelstraten. Er zijn twee belangrijke verschillen.

Over het algemeen zijn decimale odds gemakkelijker te begrijpen. Op basis hiervan is er een beweging om meer mensen naar paardenrennen te trekken door het toegankelijker te maken voor de gemiddelde gokker. Als je tien jaar geleden naar een paardenrenbaan zou gaan, zouden alle kansen worden weergegeven als fractionele kansen. Nu zijn ze grotendeels allemaal in decimalen odds door de bookmakers weergeven.

Het tweede verschil tussen de twee odds types is dat fractionele odds alleen winsten vertegenwoordigen en niet de teruggegeven inzet bevatten in vergelijking met decimalen die wel de inzet bevatten. De overgang van fractionele odds naar decimalen begon grotendeels met de groeiende populariteit van de gokbedrijven zoals Betway en Unibet. Als de odds flink oplopen en bijvoorbeeld snel veranderen, zoals het geval kan zijn door de opkomst van live wedden, is het erg moeilijk om de kans marginaal te vergroten of te verkleinen zonder eerst grote breuken te creëren. Deze zijn moeilijk te berekenen voor de gokker en zijn geen goede manier om de weddenschapskansen uit te leggen. Vandaar dat decimale odds steeds meer toenemen aan populariteit en deze wellicht het fractional odds type zullen doen vervangen. Voor ons doet het niets, al zullen ze in Engeland als heus gokland even moeten schakelen.

Wat is waarschijnlijkheid bij odds?

Op het meest basale niveau biedt weddenschappen u de mogelijkheid om de uitkomst van een bepaald evenement te voorspellen. Als je voorspelling klopt, win je geld bij de goksites. Voor elk evenement zijn er een aantal uitkomsten. Neem bijvoorbeeld het gooien van een dobbelsteen. Als iemand een dobbelsteen gooit, zijn er zes mogelijke uitkomsten. Daarom, als je wedt dat de persoon een ‘één’ gooit, is er een kans van 16,67% dat dit gebeurt.

Wedkansen gebruiken om de kans te berekenen

Elke keer dat u twee getallen ziet gescheiden door een schuine streep, d.w.z. 4/1, staat dit bekend als fractionele kansen. Hieruit kunt u met een berekening berekenen hoe waarschijnlijk het is dat een bepaalde gebeurtenis zal plaatsvinden. Laten we voor het gemak de cijfers vervangen door letters, d.w.z. 4/1 wordt A / B. Hier is de berekening: waarschijnlijkheid (%) = B / (A + B).

 • 8/1 kan worden berekend als 1 / (8 + 1) = 0,10 – Er is een kans van 10% dat de gebeurtenis zal plaatsvinden.
 • 4/1 kan worden berekend als 1 / (4 + 1) = 0,20 – Er is een kans van 20% dat de gebeurtenis zal plaatsvinden.
 • 1/1 kan worden berekend als 1 / (1 + 1) = 0,50 – Er is een kans van 50% dat de gebeurtenis zal plaatsvinden.
 • 1/4 kan worden berekend als 4 / (4 + 1) = 0,80 – Er is een kans van 80% dat het evenement zal plaatsvinden.

We boeken vooruitgang. Gegeven een fractie, kunnen we nu vertellen hoe waarschijnlijk  het is dat onze voorspelling uitkomt. Laten we nu eens kijken hoeveel geld er kan worden gewonnen met weddenschappen.

Wedkansen gebruiken om winsten te berekenen

Met weddenschappen kan je via odds berekenen hoeveel geld u wint als u een weddenschap plaatst. Laten we dezelfde voorbeelden gebruiken als hiervoor, met dezelfde vervanging van cijfers voor letters, d.w.z. 4/1 wordt A / B. Simpel gezegd, voor elke waarde van B die u inzet, wint u A, plus de teruggave van uw inzet.

 • 8/1 voor elke € 1 die u inzet, wint u € 8.
 • 4/1 voor elke € 1 die u inzet, wint u € 4.
 • 1/1 voor elke € 1 die u inzet, wint u € 1.
 • 1/4 voor elke € 4 die u inzet, wint u € 1.

Hoe zit het met decimalen?

Decimalen komen veel vaker voor op beurzen, zoals Unibet, Betway en Bwin, maar alle toonaangevende goksites bieden je wel de mogelijkheid om wedkansen in dit formaat te bekijken. Ze zijn een alternatief voor het zien van wedkansen in de fractie-indeling en zijn naar onze mening gemakkelijker uit te werken. Hier is de berekening: winst = (odds * inzet) – inzet. Laten we het illustreren met enkele voorbeelden

 • 8.00 kan worden berekend als (9.0 * € 10 inzet) – € 10 inzet = € 70 winst.
 • 5.00 kan worden berekend als (4,0 * € 10 inzet) – € 10 inzet = € 40 winst.
 • 3,50 kan worden berekend als (2,5 * € 10 inzet) – € 10 inzet = € 25 winst.
 • 1,45 kan worden berekend als (1,25 * € 10 inzet) – € 10 inzet = € 4,50 winst.
Waardeer Ons Voetbalvoorspellen.Net Artikel

Odds in het kort uitgelegd

Inzicht in weddenschappen en de bijbehorende odds zijn een echte cruciale factor. De hoogte van de odds die jij krijgt, is essentieel en dien je zelf te kunnen berekenen om de waarde te kunnen bepalen. Bij odds van x 1.30 waarop €10 wordt ingezet, krijg je een totaalbedrag bij een gewonnen weddenschap terug van €13,00. Je vermenigvuldigd de odds dus met je inzet!

Verzenden
User Review
5 (1 vote)