Eén van de meest gestelde vragen die wij krijgen op Voetbalvoorspellen is: “is het beter om te wedden op favorieten of underdogs?” Het antwoord is echter niet zo eenvoudig te vertellen wanneer we een keuze moeten maken voor wedden op favorieten of underdogs. De kunst om een ​​goede gokker te zijn, is te begrijpen van de sport waarop je wed en het zien van kansen. Ook is het belangrijk rekening te houden met interessante odds, die beschikbaar zijn voor gokken op voetbal. Wat u ook moet begrijpen, is dat het idee van waarde iets is dat jij moet bepalen door jouw eigen analyse, of de analyse van de tip van iemand anders die jij volgt. Bookmakers bieden odds voor iedere weddenschap – en het is aan jou om te beslissen of die odds de moeite waard zijn om op te wedden.

Winstpotentieel

Veel gokkers – de meesten, zou ik zelfs zeggen – houden er niet van om zware underdogs in te zetten op de moneyline. Ze stellen de grote potentiële uitbetalingen gelijk aan een hoog risico en een lage kans op uitbetaling, en ze kijken ergens anders – vaak met de zware favorieten. In veel gevallen is dat logisch – er zijn meestal goede redenen waarom een ​​team een ​​zware underdog is met weinig kans om het spel te winnen. Maar soms betekent het negeren van die zware underdogs dat je gewoon een serieus winstpotentieel op tafel laat liggen.

De kracht van underdogs

De kracht van zware underdogs is gemakkelijk te begrijpen – ze betalen zo goed uit dat ze niet vaak hoeven te winnen om winst te maken. Een underdog van +200 hoeft maar een derde van de tijd te winnen om break-even te spelen, en bij +300 is het vereiste winstpercentage slechts 25 procent. Het probleem is echter dat teams vaak niet in staat zijn om met een voldoende hoge snelheid te winnen om winst te maken, dus je gaat langzaam failliet door op hen te wedden. De truc is dan om te kunnen inschatten wanneer een zware underdog een goede gok is, en wanneer niet. Hier zijn drie situaties waarin een zware underdog de moeite van het bekijken waard kan zijn:
Oververhitte favorieten – Underdogs zijn aantrekkelijker naarmate ze meer waarde bieden – met andere woorden, hoe groter de kloof tussen hun winkansen en het risico dat je neemt door de weddenschap te plaatsen. Een van de beste manieren om waarde te vinden, is wanneer het publiek een team niet genoeg krediet geeft. Voor underdogs gebeurt dat het vaakst wanneer de favoriet meer aandacht krijgt wanneer ze het verdiend hebben. Ik suggereer niet dat je gewoon blindelings op de underdog moet wedden elke keer dat het publiek enthousiast en zwaar achter een favoriet staat. Waar je echter redelijk zeker van kunt zijn, is dat wanneer het publiek een grote favoriet is, de boeken de kansen dienovereenkomstig zullen aanpassen om die favoriet minder aantrekkelijk te maken om hun risico te minimaliseren. Als de favoriet minder aantrekkelijk is, dan zou dat onder normale omstandigheden het geval zijn, dan is het logisch dat de kansen voor de underdog aantrekkelijker zullen zijn dan normaal. Hoe beter die kansen zijn voor de underdogs, hoe gemakkelijker het voor de underdogs is om waarde te presenteren, en hoe groter de kans dat je er een vindt die het waard is om in te zetten.