De Nederlanders komen met hun nationale ploeg langzaam aan terug naar de top, nadat ze Engeland hebben verslagen in de halve finale van de Nations League en dat is niet in de laatste plaats te danken aan hun middenveld. De internationale carrière van Frenkie de Jong is nog geen jaar oud en hij heeft tot nu toe slechts zeven interlands gewonnen. Hij heeft nog nooit op een WK of op een Europese kampioenschappen gespeeld, terwijl veel andere 22-jarigen misschien beide hebben meegemaakt. En toch is hij een speler die op dit niveau al thuis lijkt.

De UEFA Nations League is De Jongs eerste ervaring met het senior internationale toernooivoetbal en als hij tegen Engeland iets te bieden heeft, staat hij een lange en welvarende carrière voor Nederland te wachten. Waarnemers van een Engels team dat donderdagavond in Guimaraes werd verslagen door Oranje, kwamen weg van de halve finale en vroegen zich af waarom ze zelf geen De Jong kunnen produceren. Maar dit soort speler is niet gemakkelijk te repliceren.

En dat is de reden waarom Barcelona van plan was om € 75 miljoen aan Ajax te betalen voor zijn diensten voordat de zomertransferwindow openging. Als ze langer hadden gewacht, had de prijs best kunnen stijgen. Er waren al eens eersteklas centrale middenvelders, maar De Jong is anders.